Waar u op moet letten bij een dakkapel?

Vindt u een schuin dak ook zo onhandig en vindt u het jammer dat er daardoor zoveel ruimte verloren gaat? Dan is een dakkapel de oplossing voor die ergernis. Er zijn vele mensen die om die reden een dakkapel plaatsen plus dat het meer licht en lucht toevoegt in huis. Zo kunt u van de werkkamer, slaapkamer of een andere ruimte veel bruikbaarder maken en het levert nog eens meerwaarde aan uw huis.

Geen omgevingsvergunning voor het bouwen nodig

Voor het vergunningvrij mogen plaatsen van een dakkapel gelden de volgende voorwaarden:

1. De dakkapel wordt op het achterkant of op een zijkant gebouwd; dit zijdakvlak mag echter niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd staan;

2. De dakkapel heeft een plat dak;

3. De dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, het mag niet hoger dan 1,75 meter zijn;

4. De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet;

5. De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok;

6. De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dak;

7. De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw

 

Procedure voor een omgevingsvergunning

mocht het zo zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft voor een bouw project zal dit meestal om een standaard procedure gaan. Bij een standaard procedure worden er verschillende stappen achter elkaar gevolgd voor de aanvraag hiervan. de stappen zijn:

 

  1. Voor een aanvraag van een bouwplan behoor je die af te geven bij de gemeente op een formulier. dit formulier is te vinden op de website van de gemeente of op omgevingsloket.nl

 

  1. Als het voorkomt dat er iets ontbreekt, zal de gemeente contact opnemen om de gemiste stukken toch nog in te vullen. Dit is om extra vertraging te voorkomen.

 

  1. Voor een goedkeuring van de aanvraag voor het plaatsen van een dakkapel zal de gemeente het bestemmingsplan bekijken en testen of het met de aanpassing blijft voldoen aan de technische eisen uit het bouwbesluit.

  2. Meestal zal de gemeente binnen acht weken een antwoord geven op uw aanvraag voor een omgevingsvergunning. Het kan zijn dat er vertraging is opgelopen in die acht weken door ontbrekende stukken, dan wordt die periode bij de 8 weken geteld en kan de eventuele goedkeuring later gegeven worden.

 

Kosten dakkapel

Aan het plaatsen van een dakkapel zitten enkele kosten verbonden die kunnen variëren met elkaar. Een sterk onderdeel dat invloed heeft op de prijs is de afmeting van de dakkapel, uit hoeveel stukken die bestaat. Als er gekozen wordt voor 1 stuk dakkapel zal de prijs rond de € 2.500,- liggen, mocht er gekozen worden voor een dakkapel met 2 stukken zal de prijs rond de € 3.400 liggen. Ook is er de mogelijkheid om voor een dakkapel met 3 stukken te kiezen waarvan je de afmeting van het glas nog kan kiezen zo heb je bij een dakkapel van 3 stukken met kort glas een prijs van ongeveer € 4.200,- anders met lang glas een prijs van zo’n € 5.400,-. Dit zijn prijzen van een standaard dakkapel er kan enkele variatie in zitten per leverancier.

 

De voordelen van een dakkapel

Een dakkapel staat er om bekend dat her meer ruimte creëert waar die geplaatst wordt. Het is zelfs mogelijk een dakkapel te verhogen met een nokverhogend model waardoor en nog meer ruimte gecreëerd kan worden. De dakkapel biedt u ook de mogelijkheid om naar buiten te kunnen kijken dat voorheen niet mogelijk was. Het plaatsingsproces is vaak in 1 dag te voltooien. Ook levert de extra ruimte die je ermee creëert meer waarde aan het huis. Het maakt uw huis onderscheidend van de buren die geen dakkapel hebben. Ook de extra ventilatie die nu mogelijk is op de kamer is een voordeel omdat er een beter doorstroming van lucht plaats kan vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 2

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>